Стокхолм

Евтини самолетни билети до Стокхолм

Стокхолм е столица на Швеция и най-голям град в страната. Населението на града е почти милион и четиристотин хиляди жители. Градът е основан още през 1252 г., а столица става през 1419 г. Градът днес се разпростира на 14 острова в хладното Балтийско море, съединени помежду си с 57 моста. От едната си страна градът има излаз на езерото Меларен, а от другата е Балтийско море.  Двете водни зони са разделени от града, но на практика те се съединяват чрез шлюзове.
Castle Park, Drottningholm, Symmetrical, Equipment
В центъра на града се намира Стария град (Гамла Стан) и Ридархолмен (Рицарският остров) – два големи и най-добре съхранени средновековни центъра в Северна Европа, основани през 13 век. В Стария град се намира Кралският дворец, един от най-големите в света, много красиви църкви, живопосни улички, магазини, ресторанти и кафенета. До двореца се намират Оръжейната палата и Съкровищницата. Туристите много обичат да наблюдават смяната на караула. В тази част на града се намира и Музеят на Нобел, и Рицарският дом.

Crown, Sweden, Stockholm, Skeppsholmsbron

Повечето музеи обаче са разположени на остров Шепсхолмен. Тук се намира Музеят на съвременното изкуство с една от най-добрите колекции на 20 век. В същата сграда се намира и Архитектурния музей. На съседния остров Бласиехолмен се намира Националния музей на Швеция с първокласни колекции на скандинавската и европейска живопис и скулптура. Етнографският музей на Стокхолм се намира на открито, на остров Юргорден. На този остров се намира и музеят за най-малките посетители на града – Юнибакен, в който е представен светът от приказките на Астрид Линдгрен. На остова се намират още няколко интересни музея: Тилската галерия, Северният музей и др. Общо музеите в Стокхолм са 60, театрите са 70, а кината – 80. В крада има 50 обществени библиотеки.

В околностите на Стокхолм се намират поразително красиви места, включени в Списъка на световното културно наследство на Юнеско. Това са: Замъкът Грипсхолм, известен със своята национална портретна галерия; мястото, където от 17 век живее кралското семсйтво на Швеция – Дворецът Дротнингхолм; а също древното селище на викингите Бирка на остров Бьорко. Повечето музеи и забележителности може да се разгледат безплатно или с отстъпка, ако разполагате с туристическата карта Stockholm Pass. За разлика от подобните карти в другите европейски градове, Stockholm Pass не дава възможност за безплатно ползване на обществения транспорт в града.

Aquarium, Fish, Underwater, Sealife, Skansen, Stockholm
За любителите на шопинга в шведската столица може да се намерят стоки на поносими цени и това са продуктите на предимно шведските марки H&M, Ache, Indiska, KappAhi и др. Като цяло обаче градът е с много висок стандарт и цените в ресторантите, заведенията, хотелите и магазините са много високи. Въпреки това много туристи посещават града, особено по времето на Белите нощи (края на лятото), когато и търсенето на евтини полети до Стокхолм е най-високо. Най-комфортно време за продължителни разходки в Стокхолм е периодът от края на май до септември, когато времето е топло, сухо и слъчнево. Есента в Стокхолм е помрачена от продължителните ръмящите вълежи.

Vikings, Stockholm, Sweden Vikings, Man, Historical


Промоции на самолетни билети евтини полети до Стокхолм-Швеция

Резервирайте самолетни билети умно и по-бързо.


0700 10 332

error: Content is protected !!