Електронен самолетен билет

Електронният самолетен билет се различава от обикновения с това, че той не се разпечатва на хартия. Цялата информация за пътуването се съхранява в електронен вид в базата данни на авиокомпанията. Сега вече е почти невъзможно да се купи билет на бланка – практически всички билети са електронни.

 Какви са предимствата на електронния самолетен билет?

  • Електронният билет се купува онлайн през интернет, без да се налага излизане от дома, при това спестявайки време за пътуване до агенция и закупуване на каса.
  • Такъв билет е невъзможно да бъде изгубен, тъй като той се съхранява в базата данни на авиокомпанията превозвач.
  • Електронният самолетен билет може да бъде закупен от всяка точка на света (стига да имате връзка с интернет) и за всеки един човек (например можете да закупите билет от Париж за майка си, която ще лети от София за Москва).
  • Икономисват се разходите за издаването на хартиен билет.
  • С електронния самолетен билет може да се регистрирате онлайн за някои полети (виж тук: online check in)
Selective Focus Photography of Person Holding Passport With Ticket
Електронен самолетен билет

Явява ли се електронния самолетен билет официален документ?

  • Електронният самолетен билет е документ, за който се води строга отчетност. Той се съхранява в базата данни на авикомпанията в цифров вид, а на вас ще ви бъде изпратен по имейл, за да бъде отчетен пред счетоводството на компанията, ако пътуването ви е служебно. За отчета ще ви е необходима още бордна карта и протокол за закупения билет, който замества фактура.

Особености на часа в електронния самолетен билет

В самолетния билет винаги е посочен часа на кацане и излитане по местно време. За продължителните полети обикновено се посочва часа и датата, ако полетът пристига на следващия ден.

Какви документи са ви необходими на летището

Ако не сте се чекирали онлайн, ще трябва да го направите на летището. За целта ще ви е необходим личен документ, понякога искат разпечатан електронен билет (за да се види времето на отпутуване) и въжможно банкова карта в случай, когато самолетния билет не е платен в брой.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

four × 2 =

error: Content is protected !!