Необходим документи за полета

  • Задграничен паспорт, който да е валиден повече от 6 месеца и в който да имате виза за страната, която посещавате (ако е необходимо). За страни от Европейския съюз може да пътувате с лична карта или със шофьорска книжка, вътре в страната ни пътуваме с лична карта.
  • Самолетен билет (ако е електронен, носете разпечатано копие на билета).
Необходим документи за полета
Необходим документи за полета

Никакви други документи на летището или в самолета няма да са Ви необходими.

Подавайки на служителя на летището или на паспортния контрол купчина с документи, Вие го принуждавате да търси сред тях необходимите – самолетен билет и паспорт, за което той губи време и процеса на преминаване се забавя.

  1. Ако предприемате международен полет, не забравяйте да отпечатате потвърждаването на резервация на самолетния билет и резервация за отсядане в чуждата държава. Доста често служителите по безопасност на приемащата страна искат да им бъде предоставена гаранция за Вашето настаняване в страната им и връщането в родината Ви.
  2. Добре е да помислите за вариант, в който може да Ви се наложи медицинска помощ в чужбина. Тук идва на помощ т.нар. застраховка помощ при пътуване зад граница. Добре е да сключите такава, за да сте спокойни по време на престоя си в чужбина. Ако нямате застраховка и Ви се наложи да ползвате медицинска помощ в чужбина, рискувате да заплатите доста големи такси на място.
  3. Не забравяйте да си вземете химикал. За всеки от пътниците е добре да има по един син или черен химикал.
    Orange and Green Label Airplane Ticket
  4. Направете и носете със себе си копия на Вашите документи. Можете да ги снимате и да изпратете снимките на електронната си поща. Надяваме се, че няма да Ви бъдат необходими, но в случай на загуба или кражба, ще имате поне някакви документи. По принцип не се препоръчва да давате паспорта си на някой друг.

    Предварителна подготовка означава и да намерете и отпечатайте адреса и картата на местонахождението на представителство на Република България в региона, който ще посетите. Министерството на външните работи на България препоръчва преди пътуване да се регистрирате в секцията „Пътувам за“ на уеб страницата на министерството (http://www.mfa.bg/120/patuvamza). Информацията, която предоставите на Външно министерство с регистрацията си, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще Ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 × five =

error: Content is protected !!